Het Sinterklaasfeest
Het Sinterklaasfeest. Kinderen die diep onder de indruk met grote ogen Sinterklaas voor het eerst zien, en stiekem toch een beetje bang zijn. Deze man die bekend staat als grote kindervriend laat vele kinderhartjes sneller kloppen. Hier onder volgt een korte introductie van het Sinterklaasfeest.

Het Sinterklaasfeest is bij alle Nederlanders wel bekend. De Sint is een indrukwekkende verschijning en is gekleed in een wit gewaad met daar bovenop een rode mantel en houdt daarbij een goudkleurige staf in zijn hand. Op zijn hoofd draagt hij een grote rode mijter voorzien van een gouden kruis. De mijter is het symbool van kerkelijke gezagsdragers. De echte Sint draagt ook een rode stola (een smalle strook stof) om zijn hals. Sinterklaas is de jongste niet meer en is niet zo goed in staat veel te lopen. Over het water maakt hij gebruik van een stoomboot. Op het land maakt hij gebruik van zijn witte paard, de schimmel Amerigo. Onlosmakelijk verbonden met de Sint is het grote rode boek waarin alles staat geschreven over de kinderen in Nederland. Samen met Sinterklaas komen de Zwarte Pieten naar Nederland. Deze lopen in de kleding van 16e-eeuwse pages. Deze zogenaamde pages waren persoonlijke dienaren van welgestelde heren. De kleren van de Pieten zijn erg vrolijk en kleurig. Waarom de Pieten zwart zijn is niet helemaal duidelijk. We houden het erop dat de Pieten hun kleur krijgen doordat zij zoveel werk hebben in en rond schoorstenen.
Snoepgoed en vroeger de roe!
Het Sinterklaasfeest is natuurlijk bij uitstek een feest voor kinderen, de Sint is immers een echte kindervriend. Dit geldt echter alleen voor kinderen die zich braaf hebben gedragen. Om kinderen te waarschuwen tegen het slechte zijn er twee tradities ontwikkeld, namelijk de zak en de roe. De roe werd vroeger gebruikt om kinderen te straffen. Het krijgen met de roe is dus een dreigement voor een ouderwets pak rammel. Als dat niet afdoende was gingen de kinderen mee in de zak naar Spanje. De roe is afgeschaft maar de zak is er nog steeds. Deze heeft ook nog een andere functie, er wordt snoepgoed in opgeslagen voor de brave kinderen. Pieten strooien dit vaak rond als ze kinderen zien. Strooigoed zelf bestaat veelal uit pepernoten en aangevuld met schuimpjes. Snoepgoed is dus een belangrijk onderdeel van de huidige viering van het Sinterklaasfeest. Naast de pepernoten zijn ook marsepein, speculaas en chocolade verweven met het Sinterklaasfeest. Vooral de chocoladeletters zijn erg populair.
Half november tot 5 december
Vanaf de aankomst van de stoomboot met Sinterklaas, halverwege november kunnen kinderen hun schoen zetten. In deze schoen stoppen ze vervolgens een wortel voor het paard van de Sint en eventueel leuke cadeautjes (tekeningen, brieven). In de schoen kunnen kinderen hun verlanglijstje stoppen met daarop de wensen voor Pakjesavond. Ook op de basisscholen wordt aandacht besteed aan Sinterklaas en is de Sint vaak vergezeld van een aantal Pieten te gast in de klas. Hoogtepunt van het Sinterklaasfeest is natuurlijk Pakjesavond op de avond van 5 december. Deze avond gaat hij op bezoek bij alle gezinnen in Nederland. Alle kinderen die zich goed gedragen hebben krijgen dan cadeau's van de Sint, veelal geleverd in een grote zak. De Sint en zijn Pieten hebben het deze avond razend druk. Tijd voor een persoonlijke ontmoeting is er dan ook bijna niet. De Sint neemt dan ook genoegen met het toezingen door de kinderen met Sinterklaasliedjes. Op zes december vertrekt de Sint moe maar voldaan weer richting Spanje. Dit was in grote lijnen het verhaal omtrent het Sinterklaasfeest.